Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

A kertépítés lépései 1. gyomirtás

A kertépítés lépései 1. gyomirtás

Álmaink kertjét sokszor elrondítják a gyomnövények. Sajnos kifejezetten nehéz ezeket teljesen és véglegesen eltávolítani. A vegyszeres gyomirtás egyszerűnek tűnhet, de nemcsak az egészségünkre nézve lehet ártalmas, hanem a későbbiekben a kívánatos növényeknek is kárt okozhat. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy milyen vegyszermentes módszerek vannak a gyomok eltávolítására.

  1. Gyomirtás kézzel, illetve kapazinnal: Kisebb kertekben, ahol csak néhány gyomnövény bukkan fel, érdemes kézzel kihúzgálni őket. Fontos, hogy a gyomot teljesen távolítsuk el gyökerestül, mert ha elszakad, újra kinőhet. Erősebb gyökérzetű növények esetén használjunk kézi gyomláló eszközöket. És tetszik vagy nem tetszik, a kapcsolódó facebook közösségekben a leggyakrabban elterjedt tipp a kézi kapa használata. A gyomok könnyebben kiadódnak nedves talajból, így érdemes megöntözni a gyomnövény környékét, mielőtt kihúzzuk őket.
  2. Totális gyomirtás forró vízzel: Nagyszüleink generációjának bevált praktikája, hogy forraljunk fel a vizet, majd óvatosan öntsük a nem kívánt gyomnövényekre. A forró víz elpusztítja a növények szöveteit, így pár nap alatt eltűnnek.
  3. Hő alapú gyomirtás: Elektromos gyomirtóval vagy égetéssel is hatékonyan megsemmisíthetjük a gyomnövényeket. Az extra magas hőmérsékletű levegő vagy láng elpusztítja a növényeket. A lángot vagy hőlégfúvót tartsuk pár centire a gyomnövényektől, mivel a hő így is eléri őket, és néhány nap alatt elpusztulnak.
  4. Geotextil, talajtakarók: A talajtakarás fizikailag megakadályozza a gyomnövények növekedését. Fedjük le a talajt szövetekkel vagy takarókkal, amelyek elzárják a napfényt és a levegőt, így ellehetetlenítve a gyomok növekedését. A geotextileket, talajtakaró szöveteket díszkavicsokkal vagy mulccsal takarítsuk el, hogy esztétikusabb legyen a kert megjelenése. Ebben az esetben tapasztalataink szerint a felülről berepülő magok 5-10 éves távlatban már problémát okozhatnak, ilyenkor érdemes ezeket a többi, leírt módszerrel karban tartani.
  5. Megelőzés: Az egyik legjobb módja a gyomirtásnak a megelőzés. Ha új kertet alakítunk ki, akkor ne várjuk meg, hogy a gyomok megjelenjenek. Törekedjünk a növények sűrű elhelyezésére, hogy ne legyen elegendő tér a gyomoknak a gyökeresedéshez.
Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés