Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

A kertépítés lépései 3. rész – Vakondháló: Hatékony megoldás a vakondok elleni védekezésre

A kertépítés lépései 3. rész – Vakondháló: Hatékony megoldás a vakondok elleni védekezésre

A vakond, bár védett állat, sok kertész számára problémát jelenthet. Közösségi oldalakon éppen ezért talán az egyik legmegosztóbb téma a kezelése. Míg sokan a védelme, és a biodiverzitás mellett kardoskodnak, addig a másik tábor azzal érvel, hogy tápláléka többségében éppen a kert szempontjából hasznos gilisztákból áll. Arról nem is beszélve, hogy a vakondtúrások látványos károkat okoznak az évek óta építgetett kertekben. Ebben a cikkben megismerheted a vakondháló használatát, valamint megtanulhatsz néhány telepítési tippet.

Miért válasszuk a vakondhálót?

A vakondháló megfelelő előre gondolkodással azonban mindkét tábor tagjainak elfogadható megoldást jelent. Érdemes azonban ezt a munkafolyamatot a finom tereprendezéssel és az öntözőrendszer telepítésével összehangolni.

Ez a hatékony megoldás egyrészt megakadályozza a vakondok bejutását a kertbe, illetve ha már be is hatoltak, akadályozza feljutásukat a felszínre. A vakond ugyanis abból a célból tolja a felszínre a földet, hogy tisztán tartsa a járatokat, hiszen annak felhalmozódását számára kellemetlen környezetet teremtene. A vakondháló azonban megakadályozza, hogy feltúrja a földet a felszínre.

Vakondháló telepítési útmutató:

  1. Előkészületek: Az első lépés a vakondháló telepítéséhez a terület előkészítése. Tisztítsd meg a kertet a felesleges növényekről és tárgyaktól, hogy a telepítés gördülékenyen menjen.
  2. Mélység és átfedés: A vakondháló ideális mélysége kb. 5-10 cm. A telepítéskor ügyelj arra, hogy legyen átfedés a két egymás mellé illesztett vakondháló sáv között. Ez biztosítja a teljes fedést és megakadályozza a vakondok bejutását.
  3. Szélek rögzítése: Fontos, hogy a vakondháló széleinek mélyebben kell lenniük a föld alatt (kb. 80 cm). Ez azért fontos, mert ha egy vakond véletlenül a területre téved, a háló alatt marad, és a kert szegélyein sem fog földemelkedést okozni. Rögzítésként erős rögzítő tüskéket javaslunk használni.

Mit tegyünk, ha vakondot találunk az udvarunkon?

Ha mégis bejutna az udvarunkra a vakondok, akkor érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy a vakond egy védett állat, és sok embernél kedves emlékeket ébreszt Zdenek Miler Kis vakond című mesekönyv sorozatának kertészgatyás hőse. Ha vakondot találsz az udvarodon, az ajánlott eljárás az, hogy óvatosan helyezd egy dobozba vagy vödörbe, majd vidd ki a természetbe.

Összefoglalva tehát a vakondháló nagyszerű megoldást nyújt a vakondok elleni védekezésre. Telepítése egyszerű, és segít megőrizni a kertedet a vakondtúrásoktól. Ne feledd, hogy a vakond védett állat, ezért óvatosan kezeld őket, és ha szükséges, tedd meg a megfelelő intézkedéseket.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés