Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Csepegtető öntözés lejtős területen

Csepegtető öntözés lejtős területen

Számos alkalommal keresik fel budaörsi üzletünk eladóit egyedi kérdésekkel, hogy tanácsot adjunk nekik. Természetesen az ország minden részéről nem lehet hozzánk ellátogatni, ezért összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amelyek fel szoktak merülni ebben a témában. De lássuk, hogy hogyan kell kiépíteni a csepegtető öntözést lejtős területen? Mikre érdemes odafigyelni ebben a szituációban?

Kritikus, hogy ebben a szituációban is törekedjünk arra, hogy a csepegtető csövek, illetve a mikroöntöző alkatrészekkel kiegészített LPE csövek egyenletes eloszlással, illetve a szándékunknak megfelelően öntözzenek. Fektessük ennek érdekében az öntözőcsöveket a lejtéssel keresztirányában, illetve használjunk ún. nyomáskompenzált csepegtető gombákat. Az egyenletes öntözéshez az is hozzájárul, ha a gerincvezetéket fentről indítjuk el és nem lentről. Használjunk ebben az esetben is légbeszívó szelepet, hogy a szennyezett folyadék ne kerüljön be a csepegtető csövekbe és gombákba.

A tervezéskor fontos a lejtő emelkedésével kalkulálni. 1 méter emelkedés 0,1 Bar nyomáskülönbséget okoz. Amikor a víz lefelé folyik, akkor értelemszerűen ez nyomásnövekedést; ha felfelé toljuk a vizet, akkor pedig 0,1 Bar nyomáscsökkenéshez vezet. A vízforrásunknál meglévő nyomást ebben az esetben is nyomásfokozó szivattyúval, vagy adott esetben a vízforrásként szolgáló tartály magasabbra emelésével érhetünk el. Amennyiben nyomáscsökkentésről van szó, akkor kiemelten ügyeljünk a megfelelő nyomácsökkentő kiválasztásakor. Kalkuláljunk azzal, hogy például egy szőlő esetén, ha egy szivattyúnak 10 métert fel kell nyomni a vizet, akkor ott 1 Bar nyomásesés lesz, ami lefelé folyva fokozatosan visszanyeri az 1 Bar nyomást.

Érdemes a nyomáscsökkenést a rendszer elején és végén is megmérni. Itt még hangsúlyozottabban fontos, hogy mekkora nyomásveszteség van egyes alkatrészeken a súrlódás miatt. Nézzük meg, hogy az egyes alkatrészek milyen vízkibocsátással rendelkeznek egyes nyomásértékek mellett.

Tartalomhoz tartozó címkék: Csepegtető öntözés