Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Mennyi ideig menjen az öntözőrendszered?

Mindenki szeretné tudni, hogy hogyan állítsa be az automata öntözőrendszer vezérlőjét. Megértjük.
Sajnos nincs univerzális válasz erre a kérdésre, de összeszedtük Ön számára néhány szempontot, amelyeket érdemes figyelembe vennie a beállításkor. Korán sem triviális a válasz erre a kérdésre. Ezért igyekszünk megvliágíteni, hogy miért érdemes pár ezer forinttal többet beruházni az elején és smart vezérlőt választani.

 

Hogy megértsük a válasz komplexitását, tegyük fel, hogy az a célja, hogy naponta átlagosan 4mm vízet jutasson ki a gyepre (ideértve az esőt is). 
Számos tényező befolyásolja azonban, hogy mennyi ideig kell öntözni a füvet ahhoz, hogy valóban 4mm vízet kapjon az udvarunk.

Mik lehetnek ezek a befolyásoló tényezők? Vegyük gyorsan száma ezeket...

 • Milyen típusú talajod van?
 • Csak a füvet öntözöd, vagy más növényeket is?
 • Rézsűn öntözöl?
 • Árnyékos vagy napsütéses területen?
 • Milyen típusú szórófejek, fúvókák vannak nálad? 

Ezen tényezők mindegyike fontos szerepet játszhat abban, hogy mennyi ideig menjen az egyes öntözési zónákban az öntözőrendszer

Ha a talaj agyagos, akkor más módon kell öntözni majd, mint ha a talaj homokos lenne. Akár 40 percnél is többet kell öntözni homokos talaj esetén, de csak 15 percet, ha agyagos a talaj a telken. Ha rotoros szórófejek vannak az adott zónában, akkor lehet, hogy 30 perc öntözésre lesz szükség. Ha a klasszikus spray fúvókákkal vannak felszerelve a szórófejeid - amelyek több vizet juttatnak ki - lehet, hogy csak 10 perc szükséges az adott zónában. A fenti példákból talán egyértelmű mostanra, hogy nem lehet erre a kérdésre egy konkrét számmal válaszolni.

Ha bizonytalan és nem szeretne ebben a témában elményedni, akkor természetesen az a legcélravezetőbb, ha megbíznak egy képzett és jól felkészült kertészt, hogy segítsen felmérni az Ön kertjének egyedi igényeit, és készítsen egy öntözési tervet.

De nézzük most az alapokat!

Mi a legjobb időpont az öntözésre?
Az összes kérdés közül talán ez a legegyszerűbben megválaszolható. Törekedjen arra, hogy befejezze az összes zóna öntözését még hajnalban napfelkelte közelében. Miért érdemes erre figyelni? A napsütésnek köszönhetően a víz gyorsabban elpárolog a talajról, mielőtt be tudna szívódni. Másrészt az apró vízcseppek úgy viselkednek, mint apró nagyítóüvegek, és megégethetik a füvet erős napsütés esetén.

Az alapok - a vezérlő évszakhoz igazítása
Amennyiben régebbi típusú ezérlő van telepítve - használja a saját hőérzetét az öntőzési igény nagy vonalakban való meghatározásához. Az újabb smart vezérlők azonban már igen komplex megoldásokat biztosítanak erre a problémára. Néhány öntözést befolyásoló hüvelykujjszabály igen könnyen belátható:

 • Öntözzön többet, amikor meleg és száraz az idő. Öntözzön kevesebbet, amikor hűvös és esős.
 • Általában tavasszal kevesebbet kell öntözni, mint nyáron. De ezt se tekintse minden esetben érvényesnek, hiszen az elmúlt években volt néhány váratlan változás az időjárásban. Ha péládul tavasszal a korábbi évekhez képest jelentősen kevesebb csapadék hull, akkor természetesen több öntözés szükséges.
 • Ne essen tehát abba a hibába, hogy egyszer beállítja a vezérlőt és utána nyár végéig megfeledkezik róla. Frissítse a vezérlő beállításait minden évszakban, de akár ennél gyakrabban is érdemes felülvizsálgni a beállíátsokat.
 • Ne Öntözz Minden Nap! Ha már nem frissen vetett pázsitod van, akkor ne öntözd minden nap.  Hagyj időt arra, hogy a talaj ne legyen folyamatosan nedves, hanem száradjon az öntözések között. Miért van erre szükség? Ezzel éred el azt, hogy a fűnek meg kelljen keresnie a vizet, ez ösztönzi a gyökeret, hogy hosszabbra és mélyebbre nőjön, ami azt jelenti, hogy a fűved egészségesebb lesz. Ha túlságosan gyakran megy az öntözőrendszered, akkor túlságosan sekély lesz a gyökérzet és így nem bírja el olyan jól a hirtelen szárazságot, vagy bizonyos fűbetegségeket. Ez az állítás nem igaz az újonnan telepített fűre. Azt bizony nedvesen kell tartani, tehát naponta több öntözésre is szüksége van.

Alkalmazz időjárás érzékelőket
Mostanra egy átlagos öntözőrendszer nem indítja el az öntözést, ha esik az eső, hiszen az esőérzékelő pár percen belül letiltja az öntözést, ha elered az eső. Egy smart vezérlő pedig már olyan adatokkal is is képes dolgozni, hogy éppen nagy esőzés várható az előrejelzések szerint. Hiszen nem igazán célszerű, ha az öntözőrendszer reggel 5-kor megöntözi a füvet, majd pár órával később leszalad az ég (tehát a klasszikus esőérzékelők ebben az esetben ilyenkor is elindítják az öntözőt). Abban az esetben mindenképpen érdemes smart vezérlőbe befektetni, amikor drága hálózati vízről öntözünk, hiszen ezek a technológiák nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon alacsonyabb legyen a vízszámlánk.

Egyéb időjárási viszonyok
A smart öntözőrendszerek kalkulálnak azzal is, ha például túl szeles az idő, és a szél csak szétszórja a vizet. Illetve az online adatbázisában frissen rendelkezésre állnak azok az adatok is, ha egy lehülés van, hiszen töredéke annyi vízre van szükség, ha 40 fok helyett csak 25 fok van.

Az udvarodon lévő speciális körülmények
A smart öntözőrendszerek számos további szempontot is képesek figyelembe venni: 

 • milyen növényeid vannak a kertedben, és mennyi vizet igényelnek
 • iszámítja, hogy mennyi víz van a talajban, és mennyi víz párologott el
 • illetve a kezdeti beállításoknál megadhatod azt is, hogy milyen a talaj típusa, illetve van-e lejtés

BÍzunk benne, hogy mostanra sikerült összefoglalnunk, hogy például milyen extra beállítások segítenek egy smart vezérlő esetén a pontosabb öntözési program beállításában. Jó kertészkedést kívánunk!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: smart vezérlő vezérlő programozás